Flavor From Friuli
De Luca

Wijnjaar 2014 in Friuli vol uitdagingen

Het zeer natte en koude 2014 zorgt voor de nodige uitdagingen voor Friulaanse wijnboeren en dwingt ze tot aanpassing van stijl. De wijnen van 2014 hebben minder alcohol, zijn frisser en toegankelijker dan we gewend zijn.

Op bezoek bij oenoloog Flavio Cabas van Petrucco

Op bezoek bij oenoloog Flavio Cabas van Petrucco

Tijdens ons laatste bezoek aan Friuli in mei en augustus 2015 werd het ons keer op keer gezegd: door de vele regen en de lage temperaturen in 2014 moet er hard worden gewerkt in de kelder. De wijnboeren met wie we werken zijn geen van allen rommelaars en vertellen eerlijk hun verhaal. Door veel te snoeien en zeer selectief druiven te plukken hebben ze nog een goed deel van de opbrengst kunnen redden. In de kelder wordt ook de gebruikelijke vinificatie aangepast. Zo wordt in sommige gevallen ook bij witte wijnen deels malolactische omzetting toegepast in verband met het hogere zuurgehalte. Doordat de druiven minder suikers hebben aangemaakt (en daarmee minder alcohol), zijn de wijnen ook wat lichtvoetiger. Sommige wijnboeren spreken dat dit wellicht tot een trendbreuk kan leiden aangezien de markt minder vraagt om wijnen met veel structuur. Waar de perfecte jaren 2009 en 2011 volle wijnen gaven en 2012 door de droogte wijnen met hoge concentratie, zal 2014 naar verwachting vergelijkbaar zijn met het even natte en koele 2010. Uiteraard volgen we alles op de voet en zullen we met de selectie van onze wijnen de kwaliteit in het oog houden.